Plazmavágó

By | június 19, 2015

Takarékossági szempont
A plazmavágó vágási teljesítménye és a vágott anyag minősége függ a különböző vágási technológiáktól. Valamint függ attól is, hogy milyen a vágandó anyag típusa és az alkalmazott plazmagáz.
A vágható vastagság fémlemezeknél 0,5-180 mm. A plazmavágó használható általános szerkezeti acélok vágására. Kevés deformációval és jó minőség mellett kb. 40 mm vastagságig terjed. A vágási sebesség 0,1-6 m/perc. Előnyösen használható vastag, erősen ötvözött acél és alumínium táblalemezek vágására. A kis hő bevitel következtében különösen jól alkalmazható nagyszilárdságú finomszemcsés anyagok vágására. Így elkerülhető az alapanyag nem kívánt allotróp átalakulása.
Az ipar szigorúbb minőségi követelményeket támaszt a fémek vágását illetően. Ez számos fejlesztést igényel a gyárak részéről. A fejlesztések célja, hogy minél jobb minőséget hozzanak létre, nélkülözve a további megmunkálási folyamatokat. A másik cél, hogy a fejlesztések során a költségeket a lehető legminimálisabbra csökkentsék.

A napjainkban kapható plazmavágó bizonyos lemezvastagságig minőség terén felveszik a versenyt a lézervágó géppel. Vékony lemezek kis vágóréssel és bemetszéssel. Valamint szigorú él kontúrok esetében, adott esetben a lézer előnyösebb lehet. Ez azonban az ipari alkalmazások csak kis hányadánál fordulnak elő.
Minél vastagabb a lemez a felmerülő vágási költségek annál jobbak. Például acélokra vonatkoztatva már 3 mm vastagság felett a vágható tartományban egyértelműen a plazma az olcsóbb. Az alumínium és erősen ötvözött acél. 8 mm-nél vastagabb lemez esetén a költségek különbsége akár ötszörös is lehet a plazma javára.

A termikus vágásról szóló szabvány határozza meg a láng-, plazma- és lézervágásnál használt termékek geometriai tulajdonságait valamint minőségét. A legfontosabb minőségi kritériumként említhető a vágott felület merőlegessége. A felületi egyenetlenség és a munkadarab méretének tűrései.

További fontos szempont a barázdaelhajlás. A sorjaképződés a vágott rés alsó felén és a fröcskölt olvadt anyag a rés felső felén. Természetesen utóbbi jelenségek a folyamat paramétereitől függenek. Például a vágósebességtől, égőtávolságtól, áramintenzitástól, feszültségtől, plazmagáztól és alkalmazott plazmatechnológiától.

A plazmavágó használata során egyéb tényezőknek is hatása van a minőségre. Ilyen a vágott anyag vastagsága, a felület állapota és hőmérsékletváltozások az anyagban vágás során. A plazmavágó a takarékosság és gyorsaság érdekében jött létre.

Ide kattintva többet is megtudhat!